Trwa ładowanie...
Przejdź na

Gessler krytykuje pizzerię w Łodzi: "Wy karmicie ludzi, a NIE BYDŁO! Ku*wa, Francuz dałby w pysk za coś takiego"

108
Podziel się:

Właściciele chcieli prowadzić oryginalną restaurację, dlatego postanowili otworzyć... szesnastą pizzerię na osiedlu.

Gessler krytykuje pizzerię w Łodzi: "Wy karmicie ludzi, a NIE BYDŁO! Ku*wa, Francuz dałby w pysk za coś takiego"

W kolejnym odcinku Kuchennych Rewolucji, Magda Gessler wybrała się do centralnej części Polski. Na osiedlu Retkinia w Łodzi, młode narzeczeństwo Paulina i Janek postanowiło otworzyć lokal gastronomiczny o niezbyt skomplikowanej nazwie "Retka". Niestety, nie pokusili się o oryginalne rozwiązanie i postanowili otworzyć szesnastą (!) pizzerię w okolicy. Aby nie serwować dokładnie tego, co ich konkurencja postanowili do menu dorzucić burgery, ale i to nie uchroniło ich od klęski.

Janek od samego początku mówi otwarcie, że restaurację traktuje jako możliwość szybkiego zarobku i duże pieniądze są jego główną motywacją. Zdaje sobie jednak sprawę z tego, że to ostatni moment, aby poprosić o pomoc. Sytuacja finansowa knajpy jest coraz gorsza, a wielkimi krokami zbliża się wesele właścicieli.

Rok temu nadarzyła się okazja wykupienia tego miejsca i postanowiliśmy z narzeczonym spróbować swoich sił w gastronomii. Całe menu stworzyliśmy sami, nazwy, ceny - tłumaczy pomysł na pizzerię właścicielka Paulina.

Janek co prawda nie uważa, że jego wiek stanowi przeszkodę, by osiągnąć sukces w tej branży, jednak otwarcie przyznaje, że największą nauką dla niego są jego własne błędy:

Nie uważam, że wiek jest jakąś barierą do prowadzenia biznesu, a im wcześniej się zacznie tym można się więcej nauczyć na przyszłość. Póki co uczę się na własnych błędach - przyznał.

Mama Janka jako jedyna była przeciwna otwieraniu restauracji, jednak młode narzeczeństwo postanowiło postawić na swoim. Choć w okolicy roi się od pizzerii, mieli nadzieje, że uda im się zdeklasować konkurencję i przyciągnąć tłumy. Niestety, nic z tych rzeczy nie miało miejsca, a lokal wciąż świeci pustkami, generując coraz większe zadłużenie. Choć klientela nie powala, nadzieję na przyszłość dają świetne relacje w zespole "Retki", gdzie pracują sami młodzi ludzie. Zarówno szefostwo jak i pracownicy, przyznają, że na kuchni panuje domowa atmosfera, ponieważ wszyscy są przyjaciółmi.

Paulina, właścicielka restauracji wyznała przed kamerami, że jej marzeniem było otworzenie czegoś, czego na Retkinii jeszcze nie ma. Tym bardziej zastanawia fakt, dlaczego "Retka" jest szesnastą pizzerią na łódzkim osiedlu.

Ktoś mnie obsłuży? - takimi słowami przywitała się Gessler z pracownikami restauracji. Po chwili dodała również, że dziwi ją ilość pizzy w miejscu, gdzie w ogóle nie ma ludzi.

Restauratorka skusiła się na pizzę margheritę, burgera, frytki klasyczne i frytki z batatów. Pizzę Magda określiła jako "kapeć z tłuszczem". Z pomoca przybiegła jej kelnerka, która zasugerowała, że dużo lepiej pizza smakuje z ich autorskim sosem. Niestety, sos, który miał być chlubą lokalu okazał się być strzałem w drugie kolano.

O ku*wa! Trzeba by było trafić na Francuza, albo Greka, żeby dał w pysk za coś takiego! - zawyrokowała.

Frytki z batatów okazały się przepyszne. Restauratorka przyznała, że chętnie wpadałaby na nie do piwa. Burger na dzień dobry zaliczył kilka wpadek. Po pierwsze w klasycznym wydaniu brakowało majonezu.

Ohydne stare, mrożone mięso. Poszarpane do hamburgera, jeśli człowiek doda taką ilość keczupu, cebuli i musztardy to przeżyje, bo nie poczuje tego smaku - skomentowała specjalność lokalu Gessler i zaprosiła do wspólnej konsumpcji starego kotleta.

Właściciele restauracji przyznali, że za kilogram wołowiny do burgerów płacą 17 złotych. Restauratorka skomentowała to ostrymi słowami:

Wy karmicie ludzi, a nie bydło - grzmiała. 17 złotych za kilogram wołowiny na hamburgery to jest oszustwo. Taka wołowina nie może być dobra i nie może być niemrożona.

Przed wyjściem Gessler podsumowała Paulinę i Janka. Stwierdziła, że są "cwaniakami" i "nic nie wiedzą". Już za drzwiami restauracji Magda rzuciła, że jej zdaniem "Retka" to "zabawa dzieci w restaurację".

Drugiego dnia właściciele od razu zabrali się do pracy, aby zatrzeć złe wrażenie. Postanowili zrobić majonez, aby wynagrodzić Magdzie wczorajsze braki, jednak zanim będą mogli pochwalić się efektami, będą musieli zdać test. Gessler zaprosiła wszystkich na środek restauracji i postanowiła przeprowadzić test wiedzy o gotowaniu.

Restauratorka zapytała na początku właścicielkę Paulinę o to, jak zrobić beszamel. Niestety, Paulina poległa, choć próbowała na prędce wymyślić przepis na ten sos. Janek dostał jeszcze łatwiejsze pytanie, ale jemu równiez nie udało się udzielić poprawnej odpowiedzi, ponieważ nie wiedział, ile czasu gotuje się ziemniaki. Z pomocą przyszła mu jego mama, która również pracuje w "Retce". Po trzecim pytaniu, jak powstaje majonez, Magda postanowiła przeprowadzić szkolenie praktyczne i zaprosiła wszystkich do kuchni. Niestety, okazało się, że poza zwarzonym majonezem, jest bardzo dużo brudu - nie tylko na meblach czy podłodze, ale przede wszystkim na sprzęcie.

Gospodyni Kuchennych Rewolucji stwierdziła, że pomoże młodym restauratorom i wszystkiego ich nauczy, ale dopiero jak posprzątają kuchnię bo brzydzi się czegokolwiek dotknąć.

Trzeciego dnia Gessler opowiedziała o zmianach, które zaplanowała Paulinie i Jankowi.

Nie wiem czy wasza duma wam na to pozwoli, ale moja pozwala. Nowa nazwa to Kartofel Buda. Restauracja będzie polegać na tym, że najpierw będzie czekadło do naszego majonezu, później będzie zupa pomidorowa, a potem będą trzy farsze do ziemniaków gotowanych w mundurkach i trzy sosy: śledź, gzik-bzik i grzybowy.

Para choć ewidentnie była zaskoczona, zareagowała entuzjastycznie. Szczególnie z powodu oryginalnego pomysłu, z którym nigdy wcześniej się nie spotkali. Chwilę po zebraniu, Magda zabrała członków zespołu wraz z właścicielami do pobliskiego parku, by "upolowali" klientów swojej restauracji i zaprosili ich do wzięcia udziału w konkursie. Zgromadzone osoby, chętne do zabawy czekała sztafeta w workach i walka o zaproszenie na kolację do Kartofel Budy.

Dania, które Gessler przygotowała na kolację powaliły zaproszonych gości. Wszyscy chwalili zarówno sosy, jak i zupę krem. Gwiazda TVN-u opuszczając lokal stwierdziła, że dawno nie spotkała tak dobrej energii wśród załogi. Wracając po trzech tygodniach, nie spodziewała się, że w Kartofel Budzie nie gotują już ci sami chłopcy, którzy przechodzili rewolucję. Zdziwiła ją także nazwa autorskiej potrawy, która została zmieniona na "appetizer". Gdy przystawka została podana, "niekwestionowany autorytet kulinarny" odrzucił zaserwowane przez kelnerkę danie. Majonez okazał się bardzo lejący, zupełnie różny od tego, którego nauczyła ich Gessler. Właściciele tłumaczyli się "zepsutym blenderem".

Niestety, grzanka podana do zupy była surowa, a sam krem z pomidorów był za słodki. Tu z kolei tłumaczeniem był pośpiech. Sosy do ziemniaków również nie należały do udanych. Gessler finalnie stwierdziła, że poza ziemniakiem wszystko jest bardzo średnie. Na koniec zawyrokowała, że jeśli nie zaczną się uczyć, z ich restauracją będzie bardzo źle.

No cóż, dzieci się jeszcze muszą bardzo dużo nauczyć. Są w II B, a do matury jeszcze daleko. Zobaczymy co będzie, może ją zdadzą, a może nie - zakończyła odcinek złotą myślą.

Zobacz także: Gessler: "Kontakty z ludźmi czynią mnie bardziej liberalną"
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(108)
Gość
6 lat temu
Dobra, dobra. I tak nic nie moze konkurowac z ostatnim odcinkiem o Pani Justynce, która już wróciła pracować w innej branży. Na jej tle juz kazdy odcinek wypadnie wzglednie dobrze...
Gość
6 lat temu
Zdecydowanie za ostro ich potraktowala, nie jest z niej dobry nauczyciel. Jej arogancja sięga sufitu.
Gość
6 lat temu
Gessler troche przegiela z nimi...te teksty itd. Widac,ze sa pokorni i chca sie uczyc
Gość
6 lat temu
Mlodzi sa, naucza sie. Nie to co tydzien temu
Gość
6 lat temu
Ludzie się jej czepiaja że bluzga i rzuca talerzami, ale sorry - nie idzie się do restauracji zrec przeterminowane mięso! Ja to bym jeszcze gorszy dym zrobiła za takie cwaniactwo :D
Najnowsze komentarze (108)
gość
6 lat temu
Jak dla mnie jak ktos robi z biznesu schronisko dla znajomych ze studiow i szkoly to jakie jedzenie moze serwowac? albo biznes z ludzmi ktorzy umieja gotowac albo ktos eksperymentuje na klientach jak za samo takie podejscie to na wstepie ten lokal dla mnie odpada. Jest dobre jedzenie ludzie kupuja nie ma nikt nie przychodzi proste niektorym to jednak ciezko zrozumiec.
ROMAN K
6 lat temu
Agnieszka Więdłocha mieszkała na Retkini. Może sypną jej trochę hajsu i ich zareklamuje. Stare ziom ale na pewno wpadną.
gość
6 lat temu
Nie lubię Gessler, ale jedno jest prawdą - ten program obnaża prawdę o polskiej gastronomii! Niestety, jeśli ktoś podaje nieświeże, najtańsze ochłapy i ma w lokalu brud, to żadna "rewolucja" nie pomoże, bo taka osoba nie działa z niewiedzy, tylko z powodu pazerności i braku szacunku do klientów.
gość
6 lat temu
a ja trzymam za gesler
gość
6 lat temu
Madzia po zeszotygodniowej krainie łagodności znów w chamskiej formie
Gość
6 lat temu
Gesslerowa dla oglądalności i kasy zaczyna przeginać z obrażaniem ludzi..nie tędy droga!!Ci z ostatniego odcinka nie są żadnymi cwaniakami i nie miała prawa ich traktować jak gówniarzy tylko dlatego że są młodzi.Ona jest stara i gruba i dlatego była dla nich złośliwa..no i żeby pokazać że trzeba mieć 100lat żeby dobrze poprowadzić restaurację..Chamica z niej i ordynus obrzydliwy!
gość
6 lat temu
jest osobą kontrowersyjną i lubię z nią programy, ale co ta Pani wyprawia z buzią to niewyobrażalne, okropne, przecież już jej się ciężko mówi jest tak napompowana iż wydaje się że za moment pęknie nie jestem przeciwniczką operacji ale tu jest tragedia już
ona
6 lat temu
Kłamiesz, pudel! wcale nie powiedziała, że są cwaniakami, tylko że sąmiłymi młodymi ludźmi, udającymi cwaniaków. A to różnica!
gość
6 lat temu
jak ja nienawidze tej cha,mki!
gość
6 lat temu
od kiedy majonez w burgerze? w pl moze tak wszedzie indziej nie
gość
6 lat temu
ludzie jak ona wygląda ...
Gość
6 lat temu
Chcieli pomocy a ona pokazała wyższość swoją, a te kartofle to plagiat, w Sosnowcu jest bulwa Nac i jest to marka....
gość
6 lat temu
podziwiam ludzi, którzy oglądają taką niekulturalną, niewychowaną babę. Jak można mieć taki syf w ustach. A potem się uśmiechać, dzióbki robić, co za zakłamanie. Ohydne b****o, fuj.
gość
6 lat temu
a prawdziwy kucharz dbajacy o klientow i swoj wizerunek zawodowy pogonilby pania z kazdej kuchni z tymi wlosami . okropnosc jak mozna nie szanowac ludzi , gdzie 'senepid'"?znajdujac wlos w jedzeniu mozna sie .....
...
Następna strona