Alanis pisye đwietne, sycyere piosenki.
LUDZIE, ZYWIĄC SIE MIĘSEM Z MARKETU JECIE TRUCIZNĘ OSTRZYKIWANĄ I POMPOWANĄ
Ekologiczne na topie
Oazą, na której przetrwała prawdziwa, tradycyjna żywność, są wyroby ekologiczne. W Polsce bardzo szybko rośnie popyt na tego typu produkty. Krajowy rynek szacowany jest na ok. 400 mln zł i jest jednym z najszybciej rozwijających się w Europie. Zapewne z powodu tzw. niskiej bazy – w ubiegłym roku statystyczny Polak wydał na żywność ekologiczną zaledwie 2 euro. W tym roku ta wielkość ma być prawie dwa razy wyższa (3,5 euro). Dla porównania we Włoszech wydatki w 2009 roku wyniosły 42 euro na osobę, w Niemczech – 47 euro, a w Szwajcarii – ponad 100 euro.
Do produkcji żywności ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów sztucznych. Mogą być stosowane nawożenia, ale wyłącznie naturalne (m.in. kompost, obornik, minerały dostępne w przyrodzie). Odchwaszczenia dokonuje się mechanicznie, przy użyciu bron. W żywieniu zwierząt stosuje się paszę z własnego gospodarstwa. Zwierzęta muszą mieć zapewniony ruch na świeżym powietrzu, a w budynkach dostateczną wielkość stanowiska, stały dostęp do wody i paszy, wystarczającą ilość światła i naturalną ściółkę. Ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych ani konserwujących.