Trwa ładowanie...
Przejdź na

W lokalach Jamiego Olivera podawano ZEPSUTE MIĘSO! "Nie nadawało się do konsumpcji"

117
Podziel się:

W sieci "Jamie's Italian" sprzedawano przeterminowane steki. To koniec kariery "guru zdrowego odżywiania"?

W lokalach Jamiego Olivera podawano ZEPSUTE MIĘSO! "Nie nadawało się do konsumpcji"

Jamie Oliver jest znany na całym świecie jako guru zdrowego odżywiania, restaurator i autor bestsellerowych książek o gotowaniu, na których dorobił się fortuny. Jego programy kulinarne cieszą się ogromną popularnością, jednak okazuje się, że zasady, które kulinarny gwiazdor wpaja swoim widzom nie zawsze są przestrzegane przez niego samego.

Wygląda na to, że kariera Jamiego może zostać poważnie zachwiana z powodu afery, jaka rozpętała się właśnie w jego restauracjach. Kilka dni temu wyszło na jaw, że w lokalach sieci Jamie's Italian, które Oliver firmuje swoim nazwiskiem podawano... zepsute mięso. Chodzi o steki dostarczane przez potentata branży mięsnej, Russela Hume'a. Poza lokalami Olivera zaopatrywał on także 900 brytyjskich pubów Wetherspoon, na których w poniedziałkowe wieczory serwowano steki. Szybko okazało się jednak, że nie nadają się one do konsumpcji. Właściciel sieci natychmiast wycofał dania z karty, a o wszystkim poinformował policję. To samo zepsute mięso sprzedawano w tym czasie w lokalach Olivera. Choć sanepid zawiadomiono 12 stycznia, aferę udawało się utrzymać w tajemnicy jeszcze przez dwa tygodnie. Nie wiadomo, ile osób w tym czasie mogło doznać zatrucia przeterminowanym mięsem.

Rzecznik prasowy Jamie Oliver Restaurant Group przekonuje, że dostawca został zmieniony, jak tylko odkryto, że mięso nie nadaje się do spożycia.

Mięso od Russella Hume'a zostało w całości usunięte z naszych restauracji, jak tylko zostaliśmy powiadomieni o tym, że nie nadaje się do spożycia. Mamy teraz innego dostawcę mięsa, ponieważ zależy nam na tym, by nasi klienci dostawali najlepsze produkty w serwowanych daniach - powiedział w rozmowie z The Sun.

Oburzenia sprawą nie kryje profesor Chris Elliott z Instytutu Zdrowej Żywności na Queen's University w Belfaście.

To jeszcze bardziej podważy zaufanie do całego brytyjskiego przemysłu spożywczego. To potencjalnie jeden z największych skandali związanych z żywnością od wielu lat. To jeszcze nie koniec - stwierdził naukowiec.

To nie pierwsza afera związana z rażącymi uchybieniami w restauracjach Olivera. Na początku ubiegłego roku z niejasnych powodów kucharz zamknął sześć z 42 restauracji należącymi do Jamie Oliver Restaurant Group, jednak oficjalnie swoją decyzję tłumaczył... Brexitem.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(117)
Gość
6 lat temu
Musimy tam wysłać panią Magdę z "Kuchennymi Rewolucjami"!
Ja
6 lat temu
Wiecie, ze w UK nie ma sanepidu, prawda?
Marian oddawa...
6 lat temu
Jak wiadomo nikt nie jest w stanie kontrolować wszystkiego. Nie zdziwię się jak okaże się to spiskiem konkurencji. Należy uważać komu się ufa.
Gość
6 lat temu
Konkurencja nie spi.
gość
6 lat temu
dobrze doprawi i lud zje :D :)
Najnowsze komentarze (117)
gość
6 lat temu
Nigdy w to nie uwierzę - bzdura i tyle🤣😋
Gość
6 lat temu
Jedzenie tam jest bardzo przecietne.
gość
6 lat temu
Pudelek, blagam sprawdzajcie wiadomosci a nie podajecie polowiczne informacje. I ludzi w to slepo wierza...
gość
6 lat temu
On i zdrowe odżywianie? Przeglądałam w księgarni jego książkę i pierwszy z przepisów, na który spojrzałam zaczynał się od słów "weź dwie kostki rosołowe"....
gość
6 lat temu
Jamie odpowiada za to co dzieje się w jego restauracjach, a nie za nieuczciwość dostawców. Trudno tak funkcjonować bez zaufania do kogokolwiek. każdy niech odpowiada za siebie
Gość
6 lat temu
Przeciez sygnuje nazwiskiem te restauracje. Nie jest w kazdej codziennie by kontrolowac zarcie. Takie restauracje maja swoich menagerow, kierownikow w poszczegolnych działach. Gesslerowa tez sygnuje swoim nazwiskiem restauracje a i tak do konca nie wie co sie w nich dzieje. Mieszkam w Lodzi. W Manufakturze jest jej "Polka" ciekawe czy wie co sie tam wyczynia... na pewno nie!
gość
6 lat temu
W UK nie ma też policji , ale jest Police itd itp. Pomyśl zanim się wypowiesz !!!!!!!!
gość
6 lat temu
a to pazerny dzieciorób! jak kucharz może się nie zorientować, że mięso jest zepsute? co to za brednie
Gość
6 lat temu
Dlaczego Wy trujecie ludzi 😠??
gość
6 lat temu
Taki człowiek, który firmuje własną twarzą i nazwiskiem swoje przedsięwzięcia, powinien płacić ogromne sumy swoim zaufanym pracownikom, żeby nie opłaciło im się odchodzić. Konkurencja nie śpi, a były pracownik, który został podkupiony, może stać się największym wrogiem.
gość
6 lat temu
Jasno jest stwierdzone, że zawinił dostawca mięsa, a nie jeden z wielu restauratorów, których obsługiwał - kolejne sztuczne wywoływanie aferki przez plotkarzy
Gość
6 lat temu
Mam Jego książkę kucharską... Co teraz? Jak żyć?
gość
6 lat temu
Wierze w każde nikczemne działanie człowieka bo jest zdolny do takich poczynań z ogromną chęcią i perfekcją. Tak jest prawda.
bez HEJTU
6 lat temu
W Hotelu w którym pracuję juz ze dwa miechy temu zawinęli te restaurację także jest to nieświeży news, tak jak te stejki :p
...
Następna strona