Przemysław Klima z "MasterChefa" rozprawia o jedzeniu nad polskim morzem. Skrytykował ryby: "SĄ ŚREDNIEJ JAKOŚCI"
Przemysław Klima w rozmowie z Pudelkiem wyznał, co sądzi na temat jedzenia nad polskim morzem. Szczegóły w naszym najnowszym materiale wideo.
Przemysław Klima należy do grona topowych restauratorów w Polsce. Szef kuchni krakowskiej restauracji może pochwalić się aż dwiema Gwiazdkami Michelin. Klima w 13. sezonie programu "MasterChef" dołączył do Magdy Gessler i Michela Morana i razem oceniają kulinarne popisy uczestników. W jesiennej ramówce TVN-u zobaczymy 14. edycję kulinarnego show i ponownie trójkę jurorów. Z tej okazji Klima pojawił się na konferencji stacji w Sopocie. W wywiadzie z Pudelkiem juror "MasterChefa" wypowiedział się na temat ryb sprzedawanych nad polskim morzem. Okazuje się, że nie jest dobrze.
Przemysław Klima wprost o rybach nad Bałtykiem
Podczas rozmowy z naszą reporterką, Simoną Stolicką, Przemysław opowiedział o programie, swoich planach na otwarcie nowej restauracji oraz odpowiedział na pytania dotyczące jedzenia nad polskim morzem. Jeśli chodzi o gofry i ich cenę, Klima nie był zbyt wylewny. Temat ryb, zdecydowanie był mu bliższy i tu zdecydował się powiedzieć coś więcej. Czy to prawda, że nad Bałtykiem nie ma świeżych ryb i turyści najczęściej kupują mrożone?
Jak dobrze wiemy Bałtyk nie jest głębokim morzem i te ryby w takim okresie są średniej jakości. Ja ten okres wakacyjny rzadko spędzam nad polskim morzem, zazwyczaj jest to gdzieś w innych regionach, np. polskie góry, czy Mazury. Staramy się jeść te ryby na Mazurach. (...) Ciężko powiedzieć mi, ponieważ nie mam tu restauracji i nie wiem na czym polega tutaj sprzedaż tej ryby smażonej, czy niesmażonej. Jeśli coś robisz zgodnie ze sztuką i prawilnie to robisz, to jest wszystko warte swojej ceny. (...) - zaznaczył.
Czy zdaniem Przemka ludzie mają prawo czuć się oszukani po zakupie ryby w smażalni?
Jasne. Zawsze możesz wejść na minę. (...) Jeśli jest się osobą kompetentną i wie, co się robi, to nie można oszukiwać i uważam, że to jest nie fair w każdej branży. (...) - stanowczo dodał.
ZOBACZ TAKŻE: Magda Gessler o swojej diecie: "NIE ŻREĆ"