Trwa ładowanie...
Przejdź na
Kubuś
Kubuś
|

Przemysław Klima szczerze o napiwkach: "Niektórzy przebijają nawet rachunek" (WIDEO)

69
Podziel się:

Przemysław Klima zadebiutował w roli jurora w 13. edycji kulinarnego show "MasterChef". W rozmowie z Pudelkiem Klima zdradził, jak dogaduje się z Magdą Gessler i Michelem Moranem na planie programu. Nowy juror powiedział też o kulturze napiwków.

Przemysław Klima szczerze o napiwkach: "Niektórzy przebijają nawet rachunek" (WIDEO)
Przemysław Klima szczerze o napiwkach (akpa)

Przemysław Klima należy do grona czołowych polskich restauratorów. W 13. edycji programu "MasterChef" dołączył do jurorów i wraz z Magdą Gessler oraz Michelem Moranem ocenia dania uczestników. Podczas nagrywania półfinału w Grecji, reporterka Pudelka, Simona Stolicka, miała okazję porozmawiać z jurorami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przemysław Klima posiada restaurację z gwiazdkami Michelin. Zdradził przepis na idealny polski rosół

Przemysław Klima o napiwkach w restauracjach. Klient zawsze powinien "coś" zostawić?

W rozmowie z Pudelkiem Przemysław Klima opowiedział o pracy na planie "MasterChefa". Nowy juror zdradził, jak dogaduje się z Magdą GesslerMichelem Moranem. Restaurator został zapytany również o to, czy zawsze powinno zostawiać się napiwek w restauracji i ile powinien wynosić.

Możesz dać dziesięć procent, możesz dać dwadzieścia procent.Niektórzy przebijają nawet rachunek, zależy od tego, ile chcesz dać. Nie ma reguły (…) - wyznał Pudelkowi.

Jednocześnie kucharz podkreślił, za co u niego (w dwugwiazdkowej restauracji,) doliczany jest serwis.

Otworzenie drzwi, podanie, rozmowa, cała wiedza. Ci ludzie oddają serce dla serwisu. Przygotowują się cały dzień, aby obsłużyć te 40 osób. To jest bardzo ciężka praca (…) - dodał Klima.

Przemek, specjalnie dla czytelników Pudelka, podał również przepis na idealny rósł.

Na rosół przepis jest jeden. Dla mnie w rosole musi być minimum cztery lub pięć gatunków mięsa. Używamy soli, pieprzu, dobrych warzyw. Kostce rosołowej mówimy nie (…) - powiedział reporterce Pudelka Klima.

Skorzystacie z przepisu jurora? Szczegóły w najnowszym materiale Pudelka.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
pudelek.pl
KOMENTARZE
(69)
🔝⭐
TOP WYRÓŻNIONE (tylko zalogowani)
Kelnerem być
3 tyg. temu
"Otworzenie drzwi, podanie, rozmowa, cała wiedza. Ci ludzie oddają serce dla serwisu. Przygotowują się cały dzień, aby obsłużyć te 40 osób. To jest bardzo ciężka praca (…)"- dodatkowa opłata za serwis. Okay, w takim razie co wlicza się na pensję kelnera?
Wex
3 tyg. temu
Czy kelnerzy nie mają w zakresie obowiązków obsługę gości i za to wypłatę!!!No bez jaj, masz za mało idź do szefa się żalić a nie wymuszać
Nom
3 tyg. temu
5 rodzajów mięsa😂😂😂..Nasze babcie i mamy gotowały najlepszy rosół na jednej kurze albo kogucie z własnej hodowli i warzywach z ogródka. Niesympatyczny człowiek ale przynajmniej wiem jakiej restauracji z gwiazdkami unikać.
kasia
3 tyg. temu
Listonosz jak idzie z emerytura do seniora też czeka na "koncowke"a przecież ma to w zakresie obowiązków i z tego wypłatę
Sss
3 tyg. temu
Poza tym to bardziej kucharz zasługuje na uznanie niż osoba ktora roznosi tylko talerze, jak nie ma smaku to pies z kulawą nogą i tak
POZOSTAŁE WYRÓŻNIONE
Nowayyyyy
3 tyg. temu
Przestałam dwac napiwki. Idąc do restauracji w cenie posiłku jest obsługa chyba że to lokal samoobsługowy. Na tym polega restauracja że idzie się zjeść gotowe i podane. Rozumiem gdyby przy stoliku było kilkanaście osób ale przy jednej lub kilku? Zacznijcie uczciwie płacić kelnerom a nie liczyć że słaba pensje nadrobią napiwkami.
Micki
3 tyg. temu
To im plac uczuciwie za to ze sa przygotowani do obsluzenia 40osob.
Angie
3 tyg. temu
To jest ich praca więc napiwek może być dobrowolny . Mi nikt nie daje napiwków w pracy
Gość
3 tyg. temu
Dajecie napiwki? Ja dawałam kiedy chodziłam raz na rok do restauracji. Kiedy chodziłam kilka razy w tygodniu to nie dawałam, wychodząc z założenia że knajpa i tak swoje zarobi. Teraz mam rodzinę, nie chodzę prawie w ogóle i problem się rozwiązał :D
Liz
3 tyg. temu
W sklepie mięsnym też musisz mieć wiedzę o towarze, być miłym, zachęcić klientów, a nikt napiwków nie daje. Poza tym jest jeszcze dźwiganie i wykładanie towaru. A jak mnie nie stać na napiwek, a chciałam pójść do restauracji coś zjeść to nie powinnam iść?
NAJNOWSZE KOMENTARZE (69)
Wera
3 tyg. temu
Ta prowadząca wywiad z Panem Klimą - KOSZMAR. Wysłaliście stażystkę do Grecji bo nikt nie chciał jechać?
Że hmmm?
3 tyg. temu
Weszłam w jaki bądź artykuł żeby napisać, że pudelek zszedł na dno. Każdy artykuł o jakiejś patoli i nieznanych ludziach, co tu się dzieje
LOL
3 tyg. temu
Przecież kelner ma taką pracę, ma umowę, etat pensję, nie rozumiem tych napiwków.
Azaaza
3 tyg. temu
PPAMIĘTAJCIE O NAPIWKACH DLA KRUPIERÓW!!!
Ola
3 tyg. temu
Doliczany serwis za standardowe usługi kelnerskie? To może jeszcze niech doliczy opłatę za mycie naczyń, na których gość jadł i za to że siedzi na krześle zamiast na taborecie. Człowieku,zaraz będzie w Polsce taka nędza,że szybko wrócisz na ziemię i jeszcze będziesz robił menu lunchowe w swoich lolakalch, aby ktokolwiek przyszedł (co nie kupuje na fv firmową). Niby taki sukces, po tylu latach pracy a gościu taki prosty i nieprzyjemny.
MalaMiDzolana
3 tyg. temu
ciezka praca, wiec restauracja, ktora liczy kosmos za dania powinna placic, jak w kazdej innej branzy. i jeszczce daj napiwek. No ludzie.
Ola
3 tyg. temu
Ciekawe czy płaci, zonie za obsługę w lozku
Jgf
3 tyg. temu
Też byłam kelnerką, klienci są różni tacy co chcą pogadać i tacy którzy lubią zjeść w spokoju, taki co zostawi fajny napiwek i taki co będzie się kłócić przy rachunku, to jest ciężka fizyczna praca po kilkanaście godzin dziennie, ale umówmy się, to nie jedyny zawód gdzie po pracy bolą plecy a nogi wchodzą w tyłek że zmęczenia. Teraz jak sama jestem klientem to zazwyczaj coś zostawię, chyba że kelner/ka jest nie miły/a albo przewraca oczami na każde dodatkowe pytanie albo życzenie .... To wtedy wiadomo
Monik
3 tyg. temu
Ja dostaje napiwki i dlatego też je daję. Poprostu to jest super, możesz mieć obsługę na standardowym poziomie a możesz mieć powyżej. Więc po to jest napiwek
Wiktor
3 tyg. temu
Po prostu te pieniądze z serwisu im się należą a z napiwku to chyba już nie…
Johnny
3 tyg. temu
W Australii napiwek = łapówka i karę płaci ten co bierze łapówkę i ten co daje łapówkę. To jest czysta gotówka bez podatku
Z jakiej racj...
3 tyg. temu
Czy pielęgniarka za obsługę pacjenta dostaje napiwek? Czy urzędnik, wykonujaccy pracę biurową, dodatkowo obsługując petenta dostaje napiwek?Mają pensję, żadnych napiwków!!!!!!
Gdhsjaak
3 tyg. temu
Tu nie hameryka, NIE dla napiwków!!!!!!
Malika
3 tyg. temu
Jak za czasow studenckich pracuje sie jako kelnerka to bardzo sie lubi napiwki. Kiedy 20 la pozniej znajdziesz sie po drugiej stronie stolika to temat napiwku stage sie duzo mniej atrakcyjny. Ot cala prawda o napiwku.
...
Następna strona