Książulo zasłynął w mediach społecznościowych dzięki prostym recenzjom kulinarnym, które publikuje na YouTubie. Influencer jest znany przede wszystkim z testów kebabów, które cieszą się sporym zainteresowaniem, ale na koncie ma również wizyty w dużo bardziej prestiżowych lokalach, często sygnowanych nazwiskami znanych kucharzy.
Obecnie trwa sezon urlopowy, który część rodaków spędza nad polskim morzem. Nie jest tajemnicą, że ceny w tamtejszych lokalach potrafią spędzać sen z powiek, nawet jeśli jakość dań pozostawia wiele do życzenia. Książulo tym razem zawitał w Sopocie, gdzie odbywał się festiwal hot dogów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Księżulo ocenia najdroższego hot doga w Polsce
Podczas wizyty nad polskim morzem Książulo miał okazję spróbować hot dogów, które były serwowane na festiwalu organizowanym przez Szymona Czerwińskiego. Spragniony kolejnych kulinarnych doznań odwiedził lokal finalisty "MasterChefa", w którym przetestował kilka bułek z kiełbasami. Wybór padł między innymi na najdroższą pozycję z karty, jaką jest hot dog za 99 złotych. To biała bułka briosz z polską kiełbasą z grilla, którą podaje się z zasmażaną kapustą kiszoną, popcornem z boczku, majonezem truflowym, prażoną cebulą, szczypiorem i sosem aioli. Całość jest posypana jadalnymi płatkami złota.
Golden Boy. Ja go tak nazywam, bo jest ze złotem. "Królewski hot dog z 23-karatowym złotem. Dla tych, którzy nie uznają kompromisu". (...) Kurde, ile tu jest rzeczy. Ja nie lubię takich rzeczy. Nie lubię złota w jedzeniu. Nie lubię przepłacać za jedzenie. A złoto w jedzeniu jest dla mnie bez sensu. Dajmy sobie spokój z tym - stwierdził w swojej recenzji Książulo.
Youtuber przyznał, że choć hot dog faktycznie jest smaczny, to zdecydowanie nie jest wart swojej ceny.
Kiełbasa jest ta, którą już tu jedliśmy. Ona jest zaj*bista. Złota żadnego tu nie czuję. To jest nadal dobre, ale nie za stówę. Zwykłe hot dogi i tak już tu swoje kosztują. To jest haczyk, dla takich przygłupków jak, z internetu, którzy sobie chcą nagrać tik toka - podsumował.