Małgorzata Ostrowska hoduje i je CHWASTY. Jej popisowym daniem są pulpety z pokrzywy
Małgorzata Ostrowska nigdy nie ukrywała swojej miłości do roślin - widać to nie tylko w wystroju jej domu, ale także na talerzu. Jednym z popisowych dań artystki są... pulpeciki z pokrzywy. "Ona zawiera w sobie najwięcej wartości odżywczych - jak zresztą wszystkie chwasty" - powiedziała w audycji "Uczta Nakarmionej Stareckiej" w RMF FM.
Małgorzata Ostrowska to niekwestionowana ikona polskiej sceny muzycznej. Wokalistka, a ostatnio także trenerka w "The Voice Senior", wzbudziła niedawno kontrowersje, krytykując teksty piosenek disco polo, które uznała za przaśne. Jej słowa szybko dotarły do jednej z największych gwiazd tego gatunku - Magdaleny Narożnej - która postanowiła odpowiedzieć na tak nieprzychylną opinię.
Uważam, że moje piosenki są właśnie bardzo inteligentne i nie każdy potrafi je rozszyfrować - powiedziała Pomponikowi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małgorzata Ostrowska o swojej emeryturze. "Nie liczę na nią, bo wiem, że będzie śmieszna. Mam ją głęboko w zadzie"
Małgorzata Ostrowska, która na początku maja świętowała 67. urodziny, niezmiennie zachwyca formą, czego wyraz daje podczas koncertów. Czy to zasługa diety? Wszystko na to wskazuje. Wokalistka w jednym z ostatnich wywiadów zdradziła, że podstawowym składnikiem w jej kuchni są... chwasty i zioła. Z pokrzywy przygotowuje popisowe danie - pulpeciki.
Jak przyznała w rozmowie z RMF FM, pokrzywę zbiera w rękawiczkach, a następnie oblewa ją wrzątkiem, żeby nie parzyła.
Chwasty są przez nas postrzegane jako niepożądane chwasty. Kiedyś były to bardzo często warzywa, których normalnie używano w kuchni, na wschodzie naszego kraju. Do tej pory bardzo często stosuje się pokrzywy. (...) Wiesz co, pokrzywa to jest taka... Takie bardzo uniwersalne zielsko. Możesz ją jeść i do sałatek na surowo. Możesz parzyć z niej herbatkę. (...) Robię pulpeciki z pokrzywą. Bardzo smaczne, polecam - zdradziła w audycji "Uczta Nakarmionej Stareckiej".
Okazuje się, że potrawy przygotowane z ziół i chwastów mają w jej rodzinie swoich zwolenników.
Ja mam takie zaufanie do mojej siostry, że nawet jak by mi korę z drzewa ugotowała i kazała jeść, to bym to spróbowała - zażartowała Barbara Aemisegger w rozmowie z "Dzień dobry TVN".
Skusicie się na pulpeciki z pokrzywy? Jeśli tak, poniżej znajdziecie przepis.