Trwa ładowanie...
Przejdź na
Goss
Goss
|

Jak wygląda wigilijne menu u arystokratów? Lubomirscy spieszą z odpowiedzią. Bliny z kawiorem i OGON BOBRA to dopiero początek

377
Podziel się:

Barszcz z uszkami, karp czy kluski z makiem to jedne z wielu potraw, którymi zajadamy się w czasie świąt. A czym raczą się arystokraci? To ujawnili Jan Lubomirski-Lanckoroński i jego wybranka. Jest "na bogato"?

Lubomirscy ujawnili świąteczne menu u arystokratów
Lubomirscy ujawnili świąteczne menu u arystokratów (AKPA)

Święta to wyjątkowy czas, który wielu spędza z rodziną przy jednym stole. Klasyką gatunku są oczywiście barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa czy karp, ale na tym oczywiście nie koniec. Zastanawialiście się natomiast, jak wyglądają święta u arystokratów? Tu z pomocą przychodzą "polscy royalsi", czyli książę Jan Lubomirski-Lanckorońskihrabina Helena Mańkowska.

Tak wygląda wigilijne menu u arystokratów. Na liście m.in. bliny z kawiorem

Niektórzy mogą nie wiedzieć, że pierwsza polska książka kucharska powstała właśnie w rodzinie Lubomirskich. Nic więc dziwnego, że Jan jest ekspertem w tej dziedzinie i doskonale wie, co jadali jego przodkowie. Zgodnie z oczekiwaniami, jest to kuchnia dość wyrafinowana.

Są to 333 przepisy na potrawy mięsne, rybne, mleczne, pasztety, torty i ciasta. Niektóre z nich byłyby dziś trudne do zrealizowania, no chyba że dysponujemy ogonami bobra, chrapami łosia, mięsem z głuszca lub cietrzewia... - wyliczał w rozmowie z "Vivą".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Były mąż Dominiki Kulczyk: "Polacy coraz przychylniej postrzegają rodziny arystokratyczne"

Ciekawostką jest, że przodkowie Lubomirskich nie pościli w Wigilię i mieli na to zgodę od Kościoła. Co prawda wielu specjałów już się nie serwuje, ale słowa księcia i tak wielu przyjmie pewnie z zaskoczeniem.

Podawaliśmy ogony bobrze, dlatego że są pokryte łuską i mogą być traktowane jako ryba - wyjaśnił.

Na stole nie brak więc polskich dań, ale pojawiają się też międzynarodowe akcenty. Hrabina Helena Mańkowska wspominała na przykład, że przygotowywała indyka faszerowanego jadalnymi kasztanami i jest to specjał kuchni francuskiej. Na tym oczywiście nie koniec, bo błękitnokrwiści chętnie pałaszują też bliny z kawiorem, łososia czy foie gras.

Na deser bûche de Noël, tradycyjne ciasto francuskie w kształcie polana drewna, czyli biszkopt z kremem maślanym o smaku orzecha laskowego, Grand Marnier lub kawy - wyliczała hrabina Mańkowska.

I tylko o kutii czy kompocie z suszu ani słowa... A Wy skusilibyście się na takie arystokratyczne menu?

Źródło:
pudelek.pl
KOMENTARZE
(377)
Zaloguj się i zostań Championem Pudelka VIP
Pamiętaj, że po zalogowaniu nadal możesz
komentować ANONIMOWO 😎
Szansa na wyróżniony komentarz
Odznaka Championa
Kolorowy avatar
🔝⭐
TOP WYRÓŻNIONE (tylko zalogowani)
Abc
9 miesięcy temu
I smacznego! Tym, którzy maja karpia barszczyk, uszka i pierogi też! I przede wszystkim tym, którzy mają naprawdę niewiele. Wesołych świąt!
Kaśka K.
9 miesięcy temu
Patrząc a niech to bym zalecila dietę a nie ogony....
Pastisz
9 miesięcy temu
Magiczny czas świątecznej dysputy O menu hrabiego prosto z Nowej Huty Wie on przeto co polecić ma biedzie Żyjąc na zamku - po byłym teściu w schedzie Prawdy głosi w dzień dobry tefałenie Jakie plebs ma mieć świąteczne jedzenie Co ma w Wigilię jeść Chłop pańszczyźniany Zamiast bigosu - figi i kasztany Fła gra, kawiory i ogony bobrze Poleci hołocie, by ta zjadła dobrze Wesołych Świąt wraz z rodziną i żoną Życzy poddanym, najdroższy Prin-ce Polo
bubula
9 miesięcy temu
Gdyby nie pieniądze i pochodzenie Mańkowskiej, tej "książę" nawet by na nią nie spojrzał
Marcela 24
9 miesięcy temu
Wesoły Świąd!
POZOSTAŁE WYRÓŻNIONE
Lolek
9 miesięcy temu
Ona to wygląda jakby całe życie na mielonych jechała
Ghhff
9 miesięcy temu
W ich przypadku raczej postne menu zalecane…
Twój nick
9 miesięcy temu
Nie ma czegoś takiego, jak polska szlachta i arystokracja. Tytuły zniesiono ponad 100 lat temu
Maja
9 miesięcy temu
U mnie skromnie, ale pysznie. Będzie barszcz z uszkami, pierogi, groch z kapustą, dorsz i łosoś, śledź w śmietanie i wystarczy. Zdrowych i spokojnych Świąt dla wszystkich 🙂
Golden
9 miesięcy temu
Co roku to samo pokazuje lub opowiada
NAJNOWSZE KOMENTARZE (377)
Janusz U.
8 miesięcy temu
Z przeproszeniem JO Księcia małżonka bardziej z wyglądu przypomina sklepową z GS. To musiała być wielka miłość - takich już dziś się nie spotyka...
Gość
8 miesięcy temu
Jak to zwykle ciasto biszkoptowe z kremem orzechowym mozna pięknie nazwać "biszkopt z kremem maślanym o smaku orzecha laskowego". Aby tylko brzmiało luksusowo 😂
Lol
8 miesięcy temu
Groteskowi
Kata
8 miesięcy temu
Oni są tacy pretensjonalni, że borze muj
lol
8 miesięcy temu
o raaany, co za przaśny look. Gdzie mu tam do współczesnych Zamoyskich lub chociażby Alexiego Lubomirskiego. Nie ta krew...
Justa
8 miesięcy temu
A ci znowu o tych ogonach
Dingo
8 miesięcy temu
Drobna uwaga Wielce Miłościwy Jaśnie Panie: w szlacheckiej gastronomii nie funkcjonuje 'ogon bobra' tylko 'bobrzy plusk'. Niech to wybrzmi wielkopańsko, skoro już 😂
Emi
8 miesięcy temu
Fois gras? Moze jasnie panstwo racza najpierw zobaczyc jak wyglada proces produkcji?
Tiktak
8 miesięcy temu
Pasują do siebie, oboje przasni. Nie wiem jak Kulczykowi mogła być jego zona
agnicha
8 miesięcy temu
Ten indyk faszerowany jadalnymi kasztanami to ukłon w stronę tradycyjnego zwolnienia rodziny męża z postu w wigilię??? Tradycja zobowiązuje?
Kasia
8 miesięcy temu
Co za bzdury….
Marusia
8 miesięcy temu
Bardzo ich lubię .
Zika
8 miesięcy temu
Skomentuję krótko.... żenada
Nie ma potrze...
8 miesięcy temu
Nie wszystkich widocznie jednakowo traktujecie czyli cenzura obowiazuje
...
Następna strona